Descriere proiect „Jeunes en Roumanie”

In perioada 28.06.2018-07.07.2018 s-a implementat de catre Comuna Sacalaseni proiectul „Jeunes en Romanie” cu scopul realizarii  unor activitati educative de petrecere a timpului liber pentru copii din comuna,  in cadrul caruia a fost cazat un grup de 16 tinere belgiene in localitatea Coruia, in incinta Caminului Cultural, urmand a desfasura activităţi de formare şi recreere cu copii din comuna timp de 10 zile, invăţând inclusiv cuvinte de bază in limba română si alte lucruri specifice obiceiurilor noastre. Copii le-au pregătit tinerelor belgiene diverse spectacole şi dansuri populare, piese de teatru şi cantece folclorice. De asemenea, grupul de fete belgiene  le-au pregătit copiilor din comună diferite jocuri, piese de teatru, dansuri şi alte activităţi specifice tarii lor.  Pe tot parcursul acestor zile tinerele fetele din Belgia au avut  oportunitatea de a cunoaste cultura romaneasca si imbogatirea reciproca a cunostintelor.

Programul fetelor belgiene s-a desfasurat astfel:

  • zile sportive cuprinzand intreceri sportive ,activitati de animatie prin intermediul acestor a tinerii belgieni urmarind dezvoltarea trasaturilor pozitive ale personalitatilor elevilor romani,precum si satisfacerea dragostei pentru miscare si joc in aer liber
  • zile de colectare selectiva a deseurilor de pe domeniul public al comunei, elevii,sub indrumarea tinerilor belgieni au colectat deseuri din plastic,deseu PET, au invatat despre cum se face colectarea selectiva si au valorificat deseurile la punctul de colectare locala. Au avut loc discutii despre modalitatile prin care se poate face valorificarea unor deseuri reciclabile .Aceasta actiune s-a desfasurat in aer liber si au putut participa si ceilalti cetateni ai comunei,precum si reprezentantii institutiei locale.

În ultima zi s-a organizat o excursie educativ culturala, pentru copiii din comuna cat si pentru grupul de fete venite din Belgia, oferită cu generozitate de conducerea primăriei, asigurându-se transport cu autocarul din dotare şi intrarea la obiectivele turistice, care a insemnat atât descoperirea patrimoniului cultural, spiritual şi etnografic a regiunii cât si descoperirea istoriei şi a rădăcinilor credinţei, intărită prin sângele martirilor din inchisoarea devenită muzeu, de la Sighetul Marmației, numit astăzi Memorialul Durerii.
Excursia a continuat cu oprire la Cimitirul Vesel din Săpânţa.
Tinerele Belgiene au ramas impresionate de cultura şi tradiţiile din zona Maramureşului, de istoria şi monumentele vizitate.

Excursia s-a incheiat cu bine, fetele luându-şi suveniruri, iar acest schimb de experienţă va rămâne memorabil pentru toti cei implicati.

 

Ziua Eroilor în Comuna Săcălăşeni

În fiecare an, la 40 de zile după sfintele Sărbători Pascale, de Ziua Înălțării Domnului, îi comemorăm pe eroii căzuți în război, pe cei cunoscuți și necunoscuți, pe cei care și-au jertfit viața lăsând în urmă familii nemângâiate, pentru un crez și o cauză comune: unitatea și libertatea poporului român. Mulți dintre înaintașii noștri și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă și în lagărele războaielor, însă prin curajul lor au învins moartea, aceștia fiind mereu vii în inima și amintirea noastră. Eroii poporului român, dintre care unii au rămas cunoscuți doar lui Dumnezeu, au contribuit prin sângele lor la formarea noastră ca națiune liberă și unită. Azi ne înclinăm fruntea cu respect în cinstea lor și aprindem o lumânare de aducere-aminte.
Mulţumim elevilor Şcolii Gimnaziale pentru momentele artistice pregătite.

Omagiu Eroilor Neamului Romanesc! Recunostinta, stima si respect pentru cei care s-au sacrificat pentru libertatea noastra! Eroi au fost, eroi sunt inca! Cinste lor, eroi ai neamului! Veșnica noastră recunoștință!

Zilele Maramureşului-Bun de Maramureş-Pancove în Muzeul Satului

#ZileleMaramureșului #Satuldepedeal Vă așteptăm și astăzi cu bucate tradiționale și demonstrații ale Dacilor Liberi …

Publicată de Muzeul Satului Baia Mare pe 13 Mai 2018


Redim
Contrast