In perioada 28.06.2018-07.07.2018 s-a implementat de catre Comuna Sacalaseni proiectul „Jeunes en Romanie” cu scopul realizarii unor activitati educative de petrecere a timpului liber pentru copii din comuna, in cadrul caruia a fost cazat un grup de 16 tinere belgiene in localitatea Coruia, in incinta Caminului Cultural, urmand a desfasura activităţi de formare şi recreere cu copii din comuna timp de 10 zile, invăţând inclusiv cuvinte de bază in limba română si alte lucruri specifice obiceiurilor noastre. Copii le-au pregătit tinerelor belgiene diverse spectacole şi dansuri populare, piese de teatru şi cantece folclorice. De asemenea, grupul de fete belgiene le-au pregătit copiilor din comună diferite jocuri, piese de teatru, dansuri şi alte activităţi specifice tarii lor. Pe tot parcursul acestor zile tinerele fetele din Belgia au avut oportunitatea de a cunoaste cultura romaneasca si imbogatirea reciproca a cunostintelor.
Programul fetelor belgiene s-a desfasurat astfel:
- zile sportive cuprinzand intreceri sportive ,activitati de animatie prin intermediul acestor a tinerii belgieni urmarind dezvoltarea trasaturilor pozitive ale personalitatilor elevilor romani,precum si satisfacerea dragostei pentru miscare si joc in aer liber
- zile de colectare selectiva a deseurilor de pe domeniul public al comunei, elevii,sub indrumarea tinerilor belgieni au colectat deseuri din plastic,deseu PET, au invatat despre cum se face colectarea selectiva si au valorificat deseurile la punctul de colectare locala. Au avut loc discutii despre modalitatile prin care se poate face valorificarea unor deseuri reciclabile .Aceasta actiune s-a desfasurat in aer liber si au putut participa si ceilalti cetateni ai comunei,precum si reprezentantii institutiei locale.
În ultima zi s-a organizat o excursie educativ culturala, pentru copiii din comuna cat si pentru grupul de fete venite din Belgia, oferită cu generozitate de conducerea primăriei, asigurându-se transport cu autocarul din dotare şi intrarea la obiectivele turistice, care a insemnat atât descoperirea patrimoniului cultural, spiritual şi etnografic a regiunii cât si descoperirea istoriei şi a rădăcinilor credinţei, intărită prin sângele martirilor din inchisoarea devenită muzeu, de la Sighetul Marmației, numit astăzi Memorialul Durerii.
Excursia a continuat cu oprire la Cimitirul Vesel din Săpânţa.
Tinerele Belgiene au ramas impresionate de cultura şi tradiţiile din zona Maramureşului, de istoria şi monumentele vizitate.
Excursia s-a incheiat cu bine, fetele luându-şi suveniruri, iar acest schimb de experienţă va rămâne memorabil pentru toti cei implicati.